مواد و مصالح:
شیشه از مواد کانی و معدنی اکسیدهای فلزی، گدازندهها و مواد ترکیبی مختلفی تشکیل میشود که میتوان آنها را در سه گروه تقسیمبندی کرد:
الف – موارد پایه:
مواد اصلی تشکیل دهندهی شیشه را مواد پایه میگویند : مانند شن و کوارتز (اکسید سیلیسیم SiO2)
ب – مواد واسطه و کمکی:
موادی هستند که با اضاف شدن به مواد اصلی، زمان ذوب شیشه را سرعت بخشیده و در نهایت باعث شفافیت و دوام آن میشوند، مانند : اکسید آلومینیم(Al2O3 )، سودا (اکسید سدیمNa2O )، آهک (CaO )، پتاس (اکسید پتاسیمK2O ) و بوره (بوراکسB2O3)
ج- موادرنگ کننده:
آن دسته از موادی که با مخلوط شدن مواد اصلی سبب ایجاد رنگ شیشه میشوند را مواد رنگ کننده مینامند، مانند ؛ کلرید طلا، دیاکسید منگنز( MgO2)، دیاکسید منیزیم (MnO2 )، اکسید آهن (FeO3) تری اکسید گوگرد
(SO3)و اکسید سرب(PbO)
روش تولید:
در تولید شیشه، آمادهسازی مواد شیشه به روشهای یکسانی انجام میشود که عبارتند از :
ا- تهیهی مواد اولیهی مذاب:
برای تولید و ساخت شیشه نیاز است که مواد ترکیبی قبلا در کوره آماده شوند. این آمادهسازی بر اساس نوع شیشه و ترکیبات آن متفاوت است.
مهم ترین مادهی آماده سازی در شیشه کوارتز است که از منابع اصلی تأمین اکسید سیلیس میباشد . کوارتز پس از خردشدن، دمایی معادل ۱۷۲۵ حرارت لازم دارد تا به شکل مذاب شیشه درآید. برای کاهش این درجه حرارت (به دلایل اقتصادی) با استفاده از مواد کمک ذوب مانند اکسید سدیم یا پتاسیم درجه
حرارت کوره را پایین میآورند تا سیلیس در زمان کمتری به خوبی ذوب شود.
این نوع شیشه در مقابل آب مقاوم نبوده و به تدریج حالت خوردگی پیدا میکند. بنابراین برای ایجاد استحکام به آن آهک افزوده میشود.
۲- بارگیری:
سر لولهی دم را به داخل مواد مذاب فرو میبرند تا مقداری شیشهی مذاب که اصطلاحا به آن باز میگویند بر سر آن بچسید .