روش بافندگی دستگاهی
تعریف:
در هم پیچاندن رشتههای تار و پود رنگین ( پنبهای ابریشمی و پشمی) با استفاده از انواع دستگاههای بافندگی دستی و ابزار ساده برای تولید محصول یکبارچه و تخت (انواع پارچه و زیلو) به منظور پوشاندن سطوح و تهیهی پوشاک مختلف را روش بافندگی دستگاهی گویند.
انواع:
پایه و اساس تولید آثار بافندگی دستگاهی، عبور دادن رشتههای پود از لابهلای تار به روشهای گوناگون است. در هم یافتن رشتههای تار و پود به سه شیوهی ساده و پیچیده و تلفیقی انجام میشود. تفاوت شیوهی بافت، ضخامت و رنگ رشتههای به کار رفته و جنس آنها، هم چنین شیوهی نقشپردازی سبب آشکار شدن تفاوت و تنوع محصولات میشود. هر یک از دستبافتههای این روش به دلیل ویژگیهای یاد شده و کاربردی خاصی پیدا می کند. گروهی از آنها که با استفاده از رشتههای ظریف و نازک بافته شده و انعطاف پذیرند و برای انواع پوشاک مورد استفاده قرار میگیرند به پارچه های دستبافت سنتی شهرت دارند. از محصولات این گروه پارچههای کرباس، زری، ترمه ، مخمل و … را میتوان نامبرد.
گروهی دیگر که از بافته شدن رشتههای ضخیم پنبهای یا پشمی حاصل میشوند برای زیرانداز مورد استفاده قرار میگیرند. زبلو و جاجیم آثار بارز این گروه از بافتههای دستگاهی است.
در یک تقسیم بندی دیگر میتوان زیلو و جاجیم و پارچههایی مانند کرباس، متقال، شمد و غیره را آثار و شیوه ی سادهی بافندگی دستگاهی دانست و پارچههای زری ترمه و مخمل را در شیوهی پیچیدهی بافندگی دستگاهی برشمرد. همچنین برخی از پارچهها را که از تلفیق دو شیوهی بافندگی یاد شده میبافند در گروه آثار شیوهی تلفیقی قرار میدهند .
شکل ظاهری:
دست بافتهای این روش تخت و با طولی چند برابر عرض آنها تولید میشوند. هم چنین سطح بیشتر آنها یکنواخت و بدون مرز است. در این میان تنها پارچهی مخمل دارای سطحی پرزدار (خواب دار) میباشد . هر کدام از محصولات به تناسب شیوهی یافت، کاربرد و رنگ مواد مورد استفاده از طرحها و نقشهای گوناگون برخوردار است. برخی بدون نقش بوده و یک رنگ بافته میشود. گروهی دیگر رنگارنگ بوده و در آنها نقوش مختلف سنتی (گیاهی، انسانی، حیوانی و …) را به کار میبرند. پارچههای زری و ترمه از جمله آثاری هستند که بیشترین تنوع طرح و نقش در آنها دیده می شود.
فناوری (روش تولید)
ابزار و وسایل:
وسیلهی اصلی بافت این آثار انواع دستگاههای بافندگی دستی و اجزاء و لوازم جانبی آن مانند ماکو ، ماسوره ، ماسوره پیچ، ابزار چلهدوانی و برش و … است.
مواد و مصالح:
رشتههای تاییده ی پنیه ای، ابریشمی و پشمی (خودرنگ با رنگ آمیزی شده) و نخ گلابتون در ضخامتهای مختلف، مواد اصلی محصولات این روش بافندگی به شمار می رود.
مراحل تولید بافت:
همانگونه که پیش از این اشاره شد روش بافندگی دستگاهی را به سه شیوهی ساده و پیچیده و تلفیقی انجام میدهند.
یادآوری میشود که بر اساس نام محصولات فرآیند تولید آنها را با نامهای جاجیم بافی، نازری بافی ، زیلو بافی ، مخمل بافی و … میشناسند